10 χρόνια δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη


O 33ος "Μαραθώνιος Αθήνας. Ο Αυθεντικός" αποτέλεσε ένα ορόσημο για την εφαρμογή προγραμμάτων και πρακτικών που σέβονται το περιβάλλον και υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη ακολουθώντας τις «πράσινες» κατευθύνσεις της ΑΙMS. Εκλεισε ένας κύκλος 10 ετών του περιβαλλοντικού προγράμματος της μοναδικής αυτής διοργάνωσης. Το γεγονός αυτό συν έπεσε και με την υιοθέτηση των Στόχων για Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με την περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+» ,την εταιρεία «GLOBAL CHALLENGES σύμβουλοι περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης» και τη συμβολή των εθελοντών,δρομέων,θεατών,χορηγών κατόρθωσαν να αναδείξουν τον ΑΜΑ σε μια φιλική προς το περιβάλλον διοργάνωση, πρότυπο για το παγκόσμιο δρομικό κίνημα. Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του Μαραθωνίου απέσπασε διάκριση στη διοργάνωση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 2015, αναδεικνύοντας τα θετικά αποτελέσματα του οράματος που η Οργανωτική Επιτροπή του Μαραθωνίου έθεσε το 2005 για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του αγώνα.

 Μέσω του εθελοντικού προγράμματος ανακύκλωσης που υποστηρίζει  η Coca-Cola Hellas και Coca Cola 3E στο πλαίσιο των ενεργειών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους και αλλά και του πρότυπου προγράμματος αντιστάθμισης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μετακινήσεις Ελλήνων και ξένων δρομέων που υποστήριξε τα προηγούμενα χρόνια η Coca-Cola Hellas, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος ευαισθητοποεί το δρομικό κίνημα για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και καινοτομεί, αποτελώντας διαχρονικά πλέον μια από τις «πράσινες» μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις παγκοσμίως. Η σύζευξη της διοργάνωσης με το περιβάλλον αναγνωρίσθηκε και διεθνώς καθώς το πρόγραμμα αντιστάθμισης εκπομπών συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των διεθνών δράσεων που προβάλλονται από τα Ηνωμένα Εθνη –Συνθήκη για την Αποτροπή της Κλιματικής Αλλαγής- στη νέα τους πρωτοβουλία CLIMATENEUTRALNOW (www.climateneutralnow.org).

Αξίζει να αναφερθούν ορισμένα στοιχεία για την εφαρμογή  του περιβαλλοντικού προγράμματος από την έναρξη του έως σήμερα:
•    Συλλέχθηκαν και προωθήθηκαν για ανακύκλωση πάνω από 1 εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια
•    22 τόνοι καθαρού πλαστικού απέκτησαν «δεύτερη ζωή» μετά από την ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών.
•    Περίπου 5000 διεθνείς δρομείς αντιστάθμισαν τις αναπόφευκτες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που δημιουργούνται από την μετακίνηση με αεροπλάνο
•    Πάνω από 2500 τόνοι ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα αντισταθμίστηκαν με την οικονομική υποστήριξη πιστοποιημένων έργων προστασίας του κλίματος
 
Εφέτος,  στον 34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας, εκτός του εθελοντικού προγράμματος ανακύκλωσης, συνεχίζεται επίσης το επιτυχημένο πρόγραμμα συλλογής κι επανάχρησης αθλητικών παπουτσιών «Άστα να τρέξουν ξανά για καλό σκοπό», τα οποία προωθούνται για δεύτερη χρήση σε ευπαθείς ομάδες καθώς και η ενέργεια συλλογής και προώθησης προς επανάχρηση από το ΣΕΓΑΣ αθλητικού εξοπλισμού-ρούχων των δρομέων για «καλό σκοπό» . Οι δύο αυτές ενέργειες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με απτά αποτελέσματα.

Για περισσότερες πληροφορίες www.athensauthenticmarathon-green.org και στο τηλέφωνο 2109220331.Η "ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ" είναι μια περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική εταιρεία, μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκετο 2005 στην Αθήνα.
Δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς με στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ αθλητισμού και περιβάλλοντος, ενώ πολλές της δράσεις αφορούν σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή και στην εμπέδωση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών για μια καλύτερη ζωή.