ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ

Ο Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, δεν είναι μόνο ένα αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, ένας δύσκολος αγώνας δρόμου για λίγους, μια σκληρή διαδρομή 42.195 μέτρων. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ο Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, είναι η γέφυρα που ενώνει το θρύλο με την ιστορία και αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής. Αποτελεί μια δεξαμενή αξιών, κοινωνικής συνείδησης, περιβαλλοντικής ευαισθησίας, φιλίας και αλληλεγγύης, τώρα πιο επίκαιρη από ποτέ.

To 2018 γιορτάζουμε την 36η διοργάνωση του Μαραθωνίου Αθήνας, του Αυθεντικού Μαραθωνίου, και ευελπιστούμε ότι με τις προσπάθειες όλων μας και τη δική σας δυναμική παρουσία και συμμετοχή και αυτή η διοργάνωση θα αποτελέσει ένα ακόμα ορόσημο στην ιστορία του αγώνα.

Σας περιμένουμε όλους στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 11 Νοεμβρίου 2018.

Κώστας Παναγόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΓΑΣ

Το Παναθηναϊκό Στάδιο βρίσκεται στη θέση αρχαίου ελληνικού Σταδίου και για πολλούς αιώνες φιλοξένησε τη διοργάνωση γυμνικών αγώνων, αγώνων στίβου όπως θα λέγαμε σήμερα. Οι γυμνικοί αγώνες, οι οποίοι διοργανώνονταν από πολύ παλιά σε χώρο μακριά από την πόλη, περιελήφθησαν στο πρόγραμμα των εορτών των Παναθηναίων το 566/565 π.Χ. Όταν ο ρήτορας Λυκούργος ανέλαβε το 338 π.Χ. την ρύθμιση των οικονομικών της πόλης των Αθηνών, συμπεριέλαβε στην εκτέλεση δημοσίων έργων την ανέγερση ενός Σταδίου.

ΜΥΘΟΣ Ή ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΤΟ 490 π.Χ

Ένα από τα σπουδαιότερα αγωνίσματα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο Μαραθώνιος δρόμος (42.195μ.) που εισάγεται στο ολυμπιακό πρόγραμα το 1896 ύστερα από την εισήγηση και αθλοθέτηση του καθηγητή Michel Breal της Σορβόνης, φίλου του Πιέρ ντε Κουμπερτέν σε ανάμνηση του ηρωικού κατορθώματος του άγγελου-αγγελιοφόρου που έφερε το μήνυμα της νίκης (490 π.Χ) στους Αθηναίους. Υπενθυμίζουμε ότι το ταχυδρομικό σύστημα στην Αρχαία Ελλάδα δεν ήταν οργανωμένο και το οδικό δίκτυο προβληματικό, ορισμένοι δε δρόμοι περνούσαν μέσα από εχθρικά εδάφη. Για

Κάθε 2η Κυριακή του Νοεμβρίου, γίνεται στην Αθήνα ένα από τα μεγαλύτερα, εάν όχι το μεγαλύτερο, σε μέγεθος, κύρος, κοινωνική συμμετοχή, κρατική υποστήριξη και μιντιακή αποδοχή αθλητικό, πολιτιστικό και τουριστικό γεγονός της χρονιάς: ο Μαραθώνιος Αθήνας. Ο Αυθεντικός (ΑΜΑ).

Πάνω από 43.000 δρομείς και 80.000 φίλαθλοι συμμετείχαν και παρακολούθησαν τους αγώνες και τις εκδηλώσεις του Μαραθωνίου 2016!

Ο ΣΕΓΑΣ ιδρύθηκε το 1897 και είναι ο κύριος διοργανωτής πολλών διεθνών αθλητικών αγώνων που διοργανώθηκαν και διοργανώνονται στην Ελλάδα. Ο ΣΕΓΑΣ ως διοργανώτρια αρχή του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας αναλαμβάνει μια σημαντική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της βλάστησης κατά μήκος του τμήματος των 4,3 χιλιομέτρων της Μαραθώνιας Διαδρομής, το οποίο κάηκε από την φονική και καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018.

Σε αυτή τη σύγχρονη τραγωδία: οι πυροσβέστες, οι ομάδες διάσωσης, οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν κάνει μια εξαιρετική προσπάθεια, μπροστά σε μια σχεδόν αδύνατη κατάσταση, συχνά ξεπερνώντας τα όριά τους με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι δρομείς. Ταυτόχρονα έχουμε βιώσει ως χώρα ένα κύμα αλληλεγγύης, χωρίς προηγούμενο. Ζωτικής σημασίας ενισχύσεις συγκεντρώθηκαν γρήγορα, πολλοί πήγαν να βοηθήσουν εθελοντικά. Αυτή η αλληλεγγύη, επίσης, δεν γνωρίζει κανένα όριο.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι ανεξάρτητη από το ευρύτερο πρόγραμμα αναδάσωσης και αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής το οποίο  έχει τεθεί σε εφαρμογή από την κυβέρνηση και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περιλαμβάνει:

α. την αποκατάσταση του εδάφους, τη φύτευση νέων δένδρων και φυτών, την συντήρησή τους για τουλάχιστο ένα έτος.

β. την εγκατάσταση δεξαμενών για την άρδευση και πυροπροστασία

γ. την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τοποθέτηση σήμανσης στη περιοχή παρέμβασης

δ την  περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των δρομέων και της τοπικής/διεθνούς κοινότητας την ημέρα του Μαραθωνίου Αθήνας.

Η επιλογή των φυτών και των θέσεων παρέμβασης θα γίνει σε συνεργασία με ειδικούς και τους αρμόδιους φορείς.

Η πρόσκληση για συμμετοχή αφορά όλη τη δρομική κοινότητα, τους χορηγούς του αγώνα αλλά και το ευρύ κοινό.

 

ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ ΕΔΩ