Ο ΣΕΓΑΣ ιδρύθηκε το 1897 και είναι ο κύριος διοργανωτής πολλών διεθνών αθλητικών αγώνων που διοργανώθηκαν και διοργανώνονται στην Ελλάδα. Ο ΣΕΓΑΣ ως διοργανώτρια αρχή του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας αναλαμβάνει μια σημαντική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της βλάστησης κατά μήκος του τμήματος των 4,3 χιλιομέτρων της Μαραθώνιας Διαδρομής, το οποίο κάηκε από την φονική και καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018.

 

Σε αυτή τη σύγχρονη τραγωδία: οι πυροσβέστες, οι ομάδες διάσωσης, οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν κάνει μια εξαιρετική προσπάθεια, μπροστά σε μια σχεδόν αδύνατη κατάσταση, συχνά ξεπερνώντας τα όριά τους με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι δρομείς. Ταυτόχρονα έχουμε βιώσει ως χώρα ένα κύμα αλληλεγγύης, χωρίς προηγούμενο. Ζωτικής σημασίας ενισχύσεις συγκεντρώθηκαν γρήγορα, πολλοί πήγαν να βοηθήσουν εθελοντικά. Αυτή η αλληλεγγύη, επίσης, δεν γνωρίζει κανένα όριο.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι ανεξάρτητη από το ευρύτερο πρόγραμμα αναδάσωσης και αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής το οποίο  έχει τεθεί σε εφαρμογή από την κυβέρνηση και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περιλαμβάνει:

α. την αποκατάσταση του εδάφους, τη φύτευση νέων δένδρων και φυτών, την συντήρησή τους για τουλάχιστο ένα έτος.

β. την εγκατάσταση δεξαμενών για την άρδευση και πυροπροστασία

γ. την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τοποθέτηση σήμανσης στη περιοχή παρέμβασης

δ την  περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των δρομέων και της τοπικής/διεθνούς κοινότητας την ημέρα του Μαραθωνίου Αθήνας.

Η επιλογή των φυτών και των θέσεων παρέμβασης θα γίνει σε συνεργασία με ειδικούς και τους αρμόδιους φορείς.