Εκτύπωση

10 χρόνια δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη

O 34ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών αποτέλεσε  ένα ορόσημο για την εφαρμογή προγραμμάτων και πρακτικών που σέβονται το περιβάλλον και υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη ακολουθώντας τις «πράσινες» κατευθύνσεις της ΑΙMS. Εκλεισε ένας κύκλος 10 ετών του περιβαλλοντικού προγράμματος της μοναδικής αυτής διοργάνωσης. Το γεγονός αυτό συν έπεσε και με την υιοθέτηση των Στόχων για Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών.


Ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με την περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+» ,την εταιρεία «GLOBAL CHALLENGES σύμβουλοι περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης» και τη συμβολή των εθελοντών,δρομέων,θεατών,χορηγών κατόρθωσαν να αναδείξουν τον ΑΜΑ σε μια φιλική προς το περιβάλλον διοργάνωση, πρότυπο για το παγκόσμιο δρομικό κίνημα. Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του Μαραθωνίου απέσπασε διάκριση στη διοργάνωση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 2015, αναδεικνύοντας τα θετικά αποτελέσματα του οράματος που η Οργανωτική Επιτροπή του Μαραθωνίου έθεσε το 2005 για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του αγώνα. 

Μέσω του εθελοντικού προγράμματος ανακύκλωσης που υποστηρίζει  η Coca-Cola Hellas και Coca Cola 3E στο πλαίσιο των ενεργειών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους και αλλά και του πρότυπου προγράμματος αντιστάθμισης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μετακινήσεις Ελλήνων και ξένων δρομέων που υποστήριξε τα προηγούμενα χρόνια η Coca-Cola Hellas, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος ευαισθητοποεί το δρομικό κίνημα για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και καινοτομεί, αποτελώντας διαχρονικά πλέον μια από τις «πράσινες» μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις παγκοσμίως. Η σύζευξη της διοργάνωσης με το περιβάλλον αναγνωρίσθηκε και διεθνώς καθώς το πρόγραμμα αντιστάθμισης εκπομπών συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των διεθνών δράσεων που προβάλλονται από τα Ηνωμένα Εθνη –Συνθήκη για την Αποτροπή της Κλιματικής Αλλαγής- στη νέα τους πρωτοβουλία CLIMATENEUTRALNOW (www.climateneutralnow.org). 

Αξίζει να αναφερθούν ορισμένα στοιχεία για την εφαρμογή  του περιβαλλοντικού προγράμματος από την έναρξη του έως σήμερα:

• Συλλέχθηκαν και προωθήθηκαν για ανακύκλωση πάνω από 1 εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια

• 22 τόνοι καθαρού πλαστικού απέκτησαν «δεύτερη ζωή» μετά από την ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών.

• Περίπου 5000 διεθνείς δρομείς αντιστάθμισαν τις αναπόφευκτες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που δημιουργούνται από την μετακίνηση με αεροπλάνο

• Πάνω από 2500 τόνοι ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα αντισταθμίστηκαν με την οικονομική υποστήριξη πιστοποιημένων έργων προστασίας του κλίματος

Εφέτος,  στον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας, εκτός του εθελοτνικού προγράμματος ανακύκλωσης, συνεχίζεται επίσης το επιτυχημένο πρόγραμμα συλλογής κι επανάχρησης αθλητικών παπουτσιών «Αστα να τρέξουν ξανά για καλό σκοπό», τα οποία προωθούνται για δεύτερη χρήση σε ευπαθείς ομάδες καθώς και η ενέργεια συλλογής και προώθησης προς επανάχρηση από το ΣΕΓΑΣ αθλητικού εξοπλισμού-ρούχων των δρομέων για «καλό σκοπό». Οι δύο αυτές ενέργειες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με απτά αποτελέσματα.

Το ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών που σταματήσαμε να φοράμε γιατί να πεταχτεί; Μπορεί να... ξαναχρησιμοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι διατηρείται σε καλή και αξιοπρεπή κατάσταση! Τα ζευγάρια που βρίσκονται ξεχασμένα σε κάποιο κουτί ή σε κάποιο ράφι στο σπίτι θα επαναχρησιμοποιηθούν από συνανθρώπους μας, οι οποίοι τα χρειάζονται όχι μόνο για να αθληθούν, αλλά και στην καθημερινότητά τους.

Είναι περιττό να παρουσιάσουμε τις διαστάσεις της ανθρωπιστικής και της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, πάνω από εξήντα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ζουν «προσωρινά» σε λιγότερο ή περισσότερο οργανωμένες δομές φιλοξενίας. 

Ταυτόχρονα, σε δεκάδες δήμους της χώρας μας λειτουργούν κοινωνικά παντοπωλεία και ιματιοθήκες από τα οποία συνάνθρωποί μας και τα παιδιά τους που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, προμηθεύονται βασικά είδη ανάγκης. 

Μια από τις πλέον κύριες ανάγκες αυτών των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων αποδεκτών είναι τα παπούτσια.

Για πέμπτη χρονιά η «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+», σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ, την Οργανωτική Επιτροπή του Αυθεντικού Μαραθωνίου, διοργανώνουν το εθελοντικό πρόγραμμα συλλογής και επαναχρησιμοποίησης αθλητικών παπουτσιών «Αστα να τρέξουν ξανά». Το δρομικό κοινό έχει αποδείξει έμπρακτα την ευαισθησία του υιοθετώντας την κοινή προσπάθεια. 

Δεν έχουν όλοι την ίδια δυνατότητα να αγοράσουν ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, όμως όλοι έχουν ίσα δικαιώματα στην άθληση. 

Μέχρι στιγμής 4000 ζευγάρια παπούτσια βρίσκονται ξανά στους δρόμους και στους χώρους άθλησης.   Το πρόγραμμα “Άστα να τρέξουν ξανά» έχει ενταχθεί και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, η μεγάλη αθλητική γιορτή, έχει βαθύ κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα και όλοι ενώνονται στον αγώνα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η συνδρομή σας είναι απαραίτητη. Φέρτε τα παπούτσια σας (αθλητικά, παιδικά κι ενηλίκων) κατά τη διάρκεια της Ergo Marathon EXPO και αφήστε τα στους κατάλληλα σηματοδοτημένους κάδους. 

Μετά τη συγκέντρωση των παπουτσιών η Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο, με τους εθελοντές της θα προβεί στη διαλογή των ζευγαριών των αθλητικών παπουτσιών που είναι σε καλή κατάσταση και θα τα προωθήσει σε κοινωνικές δομές δήμων , σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής και σε δομές φιλοξενίας προσφύγων. 

Η Κατερίνα Εμμανουηλίου, εκτελεστική αντιπροέδρος, της Ινστιτούτο ομάδα  για τον κόσμο δήλωσε για την ενέργεια: "Το "Αστα να τρέξουν ξανά" ξεκίνησε μέσα από την θερμή του υποστήριξη από τον Μαραθώνιο Αθήνας. Και φέτος, είμαστε βέβαιοι ότι οι συμμετέχοντες θα συμβάλλουν με τον απλό αυτό τρόπο στην ανακούφιση κάποιων συνανθρώπων μας που αδυνατούν να εξασφαλίσουν κάτι τόσο βασικό όπως ένα ζευγάρι παπούτσια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης την περιβαλλοντική διάσταση της κίνησης αυτής, καθώς ένας μεγάλος αριθμός χρησιμοποιημένων παπουτσιών  δεν θα καταλήξει στους χώρους υγειονομικής ταφής.

Για περισσότερες πληροφορίες www.athensauthenticmarathon-green.org


Η ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είναι μια περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική εταιρεία, μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκετο 2005 στην Αθήνα.
Δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς με στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ αθλητισμού και περιβάλλοντος, ενώ πολλές της δράσεις αφορούν σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή και στην εμπέδωση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών για μια καλύτερη ζωή.