Εκτύπωση

Πρωταγωνιστές δρομείς του παρελθόντος και του παρόντος δείχνουν την υποστήριξή τους για τον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών και τη μοναδική θέση που αυτός κατέχει ανάμεσα στους μαραθώνιους όλου του κόσμου. Παραλαμβάνοντας το βραβείο του ως κορυφαίος μαραθωνοδρόμος του 2013 την Παρασκευή το βράδυ, ο Κενιάτης κάτοχος της καλύτερης επίδοσης στο μαραθώνιο Wilson Kipsang άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί μια μέρα σαν να δοκιμάσει τον εαυτό του στην κλασική διαδρομή. Η Νορβηγίδα Ingrid Kristiansen, πρώην κάτοχος του ρεκόρ των γυναικών κάλεσε τους δρομείς να βιώσουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που προσφέρει η κλασική διαδρομή.

Ο Wilson Kipsang χαλαρώνει μετά τον θρίαμβο του παγκόσμιο ρεκόρ στο Βερολίνο στα τέλη Σεπτεμβρίου και είναι πρόθυμος να επιστρέψει στην Αθήνα. Η ιδέα της

συμμετοχής στη διοργάνωση του Κλασικού Μαραθώνιου της Αθήνας έχει αρχίσει να μπαίνει στο μυαλό του, μαζί με την επιθυμία να μάθει περισσότερα για την ιστορία του μαραθωνίου: "Θέλω να μάθω και να γνωρίσω περισσότερα για το μαραθώνιο και το ιστορικό του υπόβαθρο. Αν είναι δυνατόν θα ήθελα να τρέξω στον Κλασικό Μαραθώνιος Αθηνών κάποια στιγμή στο μέλλον."

 

Η Ingrid Kristiansen ήταν ένα καθαρόαιμο ταλέντο στις μεγάλες αποστάσεις, κερδίζοντας παγκόσμιο και ευρωπαϊκό τίτλο στα 10.000 μ., αλλά έγραψε ιστορία στο μαραθώνιο κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ με 2:21:06 στο Λονδίνο το 1985 το οποίο άντεξε για 13 χρόνια.Η Νορβηγίδα έχει αναμνήσεις από την κλασική διαδρομή: «Είναι ένας δύσκολος αγώνας , αλλά ένας πραγματικά καλός αγώνας με ιστορική αξία. Ήταν εδώ όπου έτρεξα τον πρώτο μου σημαντικό μαραθώνιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1982 ", δήλωσε η Ingrid Kristiansen , η οποία κέρδισε ένα χάλκινο μετάλλιο εκείνη την ημέρα . " Θυμάμαι να τρέχω γύρω από τον Τύμβο του Μαραθώνα. Αυτό ήταν μια μεγάλη εμπειρία. Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος αγώνας . "

 

«Καταλαβαίνει κανείς τη δυσκολία του αγώνα βλέποντας ότι το ρεκόρ διαδρομής είναι 2:10:55, όταν σε άλλες κούρσες οι δρομείς επιτυγχάνουν επιδόσεις 2:03" συμπλήρωσε η Kristiansen, που έτρεξε τη διαδρομή των 10 χλμ την Κυριακή . Όσον αφορά το φετινό ρεκόρ των 11000 συμμετοχών στο Μαραθώνιο είπε : « Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Μαραθώνιος της Αθήνας δεν είναι πολύ μεγαλύτερος . Θα πρέπει ο καθένας , να πάει στην Αθήνα . Θα πρέπει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους μαραθώνιους στον κόσμο. Η Αθήνα έχει τόση ιστορία . Θα πρέπει όλοι να έρθουν στην Αθήνα και να τρέξουν την κλασική διαδρομή"

Κάποιος που σίγουρα ενέπνευσε την Kristiansen για τα παραπάνω λόγια είναι ο Raymond Bett , νικητής της διοργάνωσης το 2010 και το 2012 . Δυστυχώς ο Κενιάτης εγκατέλειψε στον αγώνα της περασμένης Κυριακής λόγω προβλημάτων που είχε με το στομάχι του. "Αυτός είναι ένας θρυλικός μαραθώνιος - ο αγώνας ξεκίνησε εδώ όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες . Αυτός είναι ο λόγος που μου αρέσει να τρέχει εδώ ", δήλωσε ο Raymond Bett . Η νικήτρια των γυναικών , Joan Rotich από την Κένυα , προσπάθησε σκληρά για να επικρατήσει και δήλωσε: «Η διαδρομή είναι πολύ δύσκολη , λόγω των υψομετρικών διαφορών, αλλά ο αγώνας είναι ιδιαίτερος λόγω της ιστορίας της . Τον επόμενο χρόνο σκοπεύω να προετοιμαστώ καλύτερα και να προσπαθήσω να σπάσω το ρεκόρ εκδήλωση . "