Με μεγάλη επιτυχία έγινε απόψε στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών το Γκαλά που διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων Δρόμων (AIMS) και ο ΣΕΓΑΣ με τη στήριξη της ΟΠΑΠ ΑΕ για να τιμήσουν τους καλύτερους μαραθωνοδρόμους της χρονιάς, σημαντικές προσωπικότητες, αλλά και διοργανώσεις που ξεχώρισαν για την οικολογική τους δραστηριότητα και το κοινωνικό τους έργο.

Ο αθλητής που κατάφερε να εντυπωσιάσει τους πάντες στο φετινό μαραθώνιο του Βερολίνου, ο νέος κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, Γουίλσον Κίπσανγκ αναδείχθηκε κορυφαίος μαραθωνοδρόμος της χρονιάς. Ο Κενυάτης είχε σκληρό συναγωνισμό, καθώς φιναλίστ ήταν ακόμη ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Μόσχας Στέφεν Κιπρότιτς. «Είμαι ευτυχής, διότι είναι ένα εξαιρετικό βραβείο, το οποίο ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Σημαίνει πολλά για μένα και πιστεύω ότι θα δώσει κίνητρο και σε άλλους αθλητές», είπε ο Κιπσάνγκ, που παρέλαβε το βραβείο από την Υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και τον πρόεδρο της AIMS Πάκο Μποράο.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια της Μόσχας και νικήτρια ένα χρόνο πριν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, Εντνα Κίπλαγκαντ, αναδείχθηκε κορυφαία μαραθωνοδρόμος της χρονιάς. Το βραβείο στην Κενυάτισσα απένειμε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος και ο αντιπρόεδρος της ΟΠΑΠ ΑΕ Σπύρος Φωκάς. «Είμαι ευτυχισμένη που αναδείχθηκα κορυφαία αθλήτρια», είπε η Κιπλαγκατ, που επικράτησε έναντι της Πρίσκα Γέπτου.

 

Την παρουσίαση των βραβείων για την ανάδειξη των κορυφαίων έκανε ο κορυφαίος Έλληνας τραγουδιστής, Σάκης Ρουβάς.

 

Την βραδιά που παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας στην κατάμεστη αίθουσα του Κολλεγίου και μεταδόθηκε ζωντανά από τη Δημόσια Τηλέοραση άνοιξε ο πρόεδρος της AIMS, Πάκο Μποράο, ο οποίος τόνισε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε νέους στόχους και νέες προκλήσεις, κι αυτή η εκδήλωση, το Γκαλά, καθιερώθηκε με βασικό στόχο τη προώθηση του αθλητισμού και του πολιτισμού», ενώ έκανε αναφορά στα γεγονότα της Βοστόνης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο αθλητισμός είναι το καλύτερο σχολείο για τη ζωή.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του αγώνα. «Είναι ένας θεσμός στην πόλη που γέννησε το μαραθώνιο, οι άξιοι θα τιμούνται εκεί που γεννήθηκαν οι αξίες. Είμαστε περήφανοι γι αυτό το νέο θεσμό», είπε.

Τη σημασία του ΚΜΑ εξήρε η Υπουργός Πολιτισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. «Ο μαραθώνιος μεταφέρει παγκόσμιες αξίες και αποτελεί μια παγκόσμια ιδέα. Η Αθήνα είναι έτοιμη να παρέχει μια μοναδική ευκαιρία σε χιλιάδες επισκέπτες να συνδυάσουν τον αθλητισμό με το ταξίδι, διότι ο αθλητισμός από την αρχαιότητα συνδεόταν με τον πολιτισμό και αθλητισμό».

Από την πλευρά του ο Σπύρος Φωκάς, αντιπρόεδρος της ΟΠΑΠ ΑΕ, είπε: «Ο μαραθώνιος είναι το σκληρότερο και πιο συναρπαστικό αγώνισμα. Οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία και κάθε αθλητής θέλει να πάρει τον τίτλο, του αληθούς μαραθωνοδρόμου, τρέχοντας στην Αθήνα. Ο ΚΜΑ είναι ένα πλεονέκτημα για τους Αθηναίους και την Αθήνα».

Μια σπουδαία προσωπικότητα του αθλητισμού, η Ινγκριντ Κρίστιανσεν απέσπασε το βραβείο «Εργο ζωής». Η Νορβηγίδα υπήρξε κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στον μαραθώνιο για 13 συναπτά έτη, ενώ στην δεκαετία του 1980 κατάφερε να κατακτήσει παγκόσμιο τίτλο σε αγώνισμα του στίβου, δρόμου και ανώμαλου δρόμου. «Μεγάλη τιμή να επιστρέφω στην Αθήνα εδώ που έτρεξα τον πρώτο μου αγώνα, στον κλασικό μαραθώνιο στο Ευρωπαι8κό Πρωτάθλημα του 1982 σε ένα ιστορικό μέρος», είπε η Κρίστιανσεν, που παρέλαβε το βραβείο από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό.

Ο Γιώργος Καζαντζόπουλος μέλος της Επιτροπής Αθλητισμού και Περιβάλλοντος της ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι για το «Πράσινο βραβείο», νικήτρια πόλη είναι το Μιλάνο, που επικράτησε ανάμεσα σε δέκα υποψηφιότητες για την οικολογική διαχείριση της διοργάνωση και τη συμμετοχή πολλών εθελοντών. Το βραβείο στην εκπρόσωπο του Μιλάνου απέμεινε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και η διευθύντρια του μαραθωνίου της Βοστόνης Τζοάν Φλαμίνιο.

Το κοινωνικό βραβείο παρουσίασε η αντιπρόεδρος της AIMS Μάρθα Μοράλες και είπε ότι ήταν μία δύσκολη επιλογή και είναι όλοι νικητές. Το βραβείο ωστόσο κέρδισε ο αγώνας 10χλμ της Αιθιοπίας, που εκτός των άλλων έχει πάρει πρωτοβουλίες για τη μείωση της θνησιμότητας και την εκπαίδευση. Το βραβείο απένειμαν η πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη και ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής.

Την εκδήλωση, που έντυσε μουσικά το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή, τίμησαν με την παρουσία τους ανάμεσα σε άλλους, η Υπουργός Πολιτισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Υφυπουργός Τύπου και Επικοινωνία Παντελής Καψής, η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού, Κούλα Γιαννακίδου, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, η πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, ο Ισίδωρος Κούβελος, μέλος ΕΟΕ.