Το Μιλάνο είναι η πόλη στην οποία η AIMS – η Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων Δρόμων – απονείμει το Πράσινο Βραβείο, μια διάκριση που απονέμεται φέτος για πρώτη φορά.?

?Το βραβείο απονέμεται στην πόλη που έχει την καλύτερη συμπεριφορά απέναντι στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Μαραθωνίου και το Μιλάνο που κατάφερε να κερδίσει θα τιμηθεί με την ξεχωριστή αυτή διάκριση στο Γκαλά που διοργανώνεται το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα, από την AIMS.

?Υποψήφιες πόλεις για το ίδιο βραβείο με την πόλη της βόρειας Ιταλίας ήταν το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας για την οικολογικό του Ημιμαραθώνιο, όπως και η γερμανική Φρανκφούρτη για τον Μαραθώνιο της. ?

Το μυστικό του Μιλάνου για να κερδίσει το βραβείο ήταν αρκετές πρωτοβουλίες που πήρε η διοργάνωση για να πετύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους. Ανάμεσα σε άλλα προσέφερε ένα δωρεάν ημερήσιο εισιτήριο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλους τους συμμετέχοντες, ενώ ο Δήμος του Μιλάνου συμφώνησε να καθιερωθεί ως «οικολογική ημέρα» που απαγόρευε όλα τα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, την ημέρα του αγώνα. ?

Οι συμμετοχές γίνονταν διαδικτυακά για να μειωθεί η εκτύπωση χαρτιού, ενώ για την επιπλέον μείωση των απορριμμάτων οι εθελοντές εκπαιδεύτηκαν στην περισυλλογή

απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Οι συσκευασίες του ρουχισμού των αθλητών μειώθηκε επίσης ώστε να χρησιμοποιηθούν κατά 80 κιλά λιγότερο πλαστικό, ενώ το 60% των ειδικών θερμαντικών φύλλων που μοιράζονται στη γραμμή του τερματισμού συγκεντρώθηκε για να επαναχρησιμοποιηθεί. ?

 

?Οι υποψήφιες πόλεις για το Πράσινο Βραβείο της AIMS κρίνονται με βάση μιας σειράς κριτηρίων που σχετίζονται με τον αντίκτυπο που έχει αγώνας στην προώθηση των φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών, με τη συμβολή των εθελοντών και τη δυνατότητα που έχει η κάθε διοργάνωση να εκπαιδεύσει τις νεότερες γενιές για τα πλεονεκτήματα του αθλητισμού και την προστασία του περιβάλλοντος. ?

?Το Πράσινο Βραβείο της AIMS καθιερώνεται σε συνεργασία με τον Γεώργιο Καζαντζόπουλο, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρο της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, η οποία υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της ΑIMS. ?

?Για να καταρτιστεί η τελική τριάδα συστήθηκε κριτική επιτροπή από την ΑΙMS και ανεξάρτητους κριτές, ενώ το συμβούλιο διευθυντών της AIMS πήρε την τελική απόφαση. ?

?Ο πρόεδρος της AIMS, Πάκο Μποράο δήλωσε σχετικά: Χαίρομαι για το γεγονός ότι το Μιλάνο είναι ο πρώτος νικητής του Πράσινου Βραβείου της ΑIMS. Έχουν αναπτύξει μια εξαιρετική στρατηγική για να ελαχιστοποιήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον Μαραθώνιο. Όλοι οι αγώνες που ήταν υποψήφιοι έχουν κάνει εγκωμιαστικές εργασίες για να δείξουν πόσο έχουν φιλική συνείδηση προς το περιβάλλον. Ελπίζω ότι μπορούν να ενεργήσουν ως πρότυπα και για άλλους Μαραθωνίους σε όλο τον κόσμο καθώς το περιβάλλον αποτελεί ένα τόσο σημαντικό θέμα για όλους μας.»?