Η Παγκόσμια Ένωση Μαραθωνίων και Αγώνων Δρόμων (AIMS) θα απονείμει στη Νορβηγίδα Ingrid Kristiansen το βραβείο για τα «δια βίου επιτεύγματά της» στο GALA για την βράβευση του Καλύτερου Μαραθωνοδρόμου άνδρα και γυναίκα  της χρονιάς που θα πραγματοποιηθεί ως γνωστό την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών.

Τα εξαιρετικά επιτεύγματα της Κριστιανσεν έχουν αναγνωριστεί από τα μέλη της AIMS, που αριθμεί περισσότερα από 350 μέλη κορυφαίους και διάσημους αγώνες μεγάλων αποστάσεων σε πάνω από 100 χώρες.  Το GALA για την βράβευση του Καλύτερου Δρομέα Μαραθωνίου θα παρουσιαστεί από τον μεγάλο χορηγό της AIMS, την ΟΠΑΠ Α.Ε.

Η Κριστιανσεν  θα παραλάβει το βραβείο της AIMS σε αναγνώριση της σημαντικής προσφορά της στην ανάπτυξη του Κινήματος του Μαραθωνίου. Θυμίζουμε ότι η μεγάλη Νορβηγίδα αθλήτρια τερμάτισε 4η στο Λος ʼντζελες στον (εναρκτήριο) Ολυμπιακό Μαραθώνιο για τις γυναίκες το 1984 και το επόμενο έτος σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ ή «καλύτερη επίδοση στο κόσμο» , όπως τότε αναφερόταν από την IAAF) με 2:21:06 στο Μαραθώνιο του Λονδίνου. Κέρδισε το Μαραθώνιο του

Λονδίνου το 1984, 1987 και 1988. Το παγκόσμιο ρεκόρ της διήρκεσε 13 χρόνια, μέχρι η Tegla Lorupe να το καταρρίψει για 19 δευτερόλεπτα στο Ρότερνταμ το 1998.

Ο πρόεδρος της AIMS Paco Borao σχολίασε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναγνωρίσουμε τα σημαντικά επιτεύγματα της Ingrid Kristiansen . Εκτός του ότι είναι μια αθλήτρια παγκόσμιας κλάσης, είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο για τις γυναίκες στον αθλητισμό. Η υπεροχή στις εμφανίσεις της  αντισταθμίζεται μόνο από το πάθος και το χάρισμα που έχει επιδείξει να ενεργεί ως πηγή έμπνευσης για τις γενιές των γυναικών να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να διαπρέψουν σε αυτόν. Ανυπομονούμε να την δούμε στην βράβευσή της  για την σημαντική της συμβολή στον αθλητισμό, εδώ στο σπίτι του Μαραθωνίου, στην Αθήνα, στην Ελλάδα στις 8 Νοεμβρίου » .

Η Ingrid Kristiansen δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι θα παραβρεθώ για να παραλάβω αυτό το βραβείο . Θυμάμαι ότι η AIMS ήταν ο πρώτος οργανισμός που έσπευσε να αναγνωρίσει παγκόσμια ρεκόρ στον Μαραθώνιο  δρόμο . Νιώθω περήφανη που είμαι η πρώτη γυναίκα που αναγνωρίστηκε από την AIMS ως καλύτερος χρόνος στο μαραθώνιο . Είναι φανταστικό όλο και πιο πολλές γυναίκες να ασχολούνται με τον Μαραθώνιο, την ανάπτυξη του και γενικότερα να βλέπω τις επιδόσεις να βελτιώνονται συνεχώς. Ενώ η πατρίδα μου, η Νορβηγία, είναι μια κορυφαία χώρα στις  συμμετοχές γυναικών στον Μαραθώνιο, πληροφορούμαι ότι στις ΗΠΑ περισσότερες γυναίκες από ότι άνδρες αγωνίζονται σε αγώνες δρόμου, αυτές τις μέρες . Αυτό δείχνει πόσο πολύ το άθλημα έχει εξελιχθεί από τον καιρό που η Kathrine Switzer άνοιξε το δρόμο με τη συμμετοχή της στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1967, όταν οι γυναίκες δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν.

Θα ήθελα επίσης να επαινέσω την AIMS για την καθιέρωση του Βραβείου του Καλύτερου Μαραθωνοδρόμου που πιστεύω ότι θα ενισχύσει ριζικά όχι μόνο την αναγνώριση και προώθηση των αθλητών μαραθωνίου , αλλά και τις προσπάθειες της AIMS για την προώθηση του αγωνίσματος, το πάθους και τη δουλειά που γίνεται σε όλα τα επίπεδα της κοινότητας των δρομέων. Δε βλέπω την ώρα να πάω στην Αθήνα, όπου το σύνολο της Κοινότητας του Μαραθωνίου θα βρίσκεται και να παραστώ στο γκαλά της AIMS για τη βράβευση του Καλύτερου Δρομέα Μαραθωνίου, στο συμπόσιο της AIMS για το Μαραθώνιο και στον ετήσιο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών στην αυθεντική διαδρομή».

Σχετικά με το γκαλά της AIMS για τη Βράβευση του "Καλύτερου Δρομέα Μαραθωνίου" της χρονιάς «AIMS Best Marathon Runner Award», ο σκοπός της απονομής του βραβείου του ΚΔΜ είναι να ανακοινώσει και να τιμήσει τον καλύτερο και την καλύτερη μαραθωνοδρόμο για την χρονιά που πέρασε. Το βραβείο του ΚΔΜ αντικαθιστά το βραβείο της AIMS του  Παγκόσμιου Αθλητή της χρονιάς.

Να αναγνωρίσει και να τιμήσει τις εξέχουσες προσωπικότητες του Μαραθωνίου για την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη του κινήματος του Μαραθωνίου.

Να προβάλει και προωθήσει τις πρωτοβουλίες και ενέργειες των μελών της AIMS (350+ διοργανωτών διεθνών Μαραθωνίων) μέσα από τη καθιέρωση ειδικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών βραβείων.

Να προάγει τον ηγετικό ρόλο, τα προγράμματα και τις υπηρεσίες της AIMS.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Κολεγίου Αθηνών,  στο Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών , Στεφάνου Δέλτα 15 Ψυχικό , Αθήνα , την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, και θα μεταδοθεί ζωντανά από την Δημόσια τηλεόραση από τις 19:30 έως τις 22:00

Σχετικά με την AIMS

H AIMS (η Παγκόσμια Ένωση Μαραθωνίων & Αγώνων Αποστάσεων) ιδρύθηκε το 1982 από τους διοργανωτές των μεγαλύτερων Μαραθωνίων της εποχής. Έκτοτε, ο αριθμός των μελών της AIMS αυξήθηκε σημαντικά, και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 350 μέλη σε πάνω από 100 χώρες. Τα μέλη της AIMS προέρχονται από τους μεγαλύτερους διεθνείς Μαραθωνίους και Αγώνες δρόμου, συμπεριλαμβανομένου του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών που δημιουργήθηκε στη μνήμη του θρυλικού κατορθώματος του Αθηναίου οπλίτη, ημεροδρόμου-αγγελιοφόρου, ο οποίος έτρεξε από τον Μαραθώνα στην Αθήνα στο 490 πχ για να ανακοινώσει την ήττα των Περσών στην Μάχη του Μαραθώνα.  Πολλά άλλα μέλη της AIMS προέρχονται από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως αγώνες μεγάλων αποστάσεων στην ιστορία, όπως ο Μαραθώνιος της Βοστώνης και του Βερολίνου.   Οι τρεις βασικοί στόχοι της AIMS στόχοι είναι:

Η προστασία και η προώθηση του τρεξίματος μεγάλων αποστάσεων ανά τον κόσμο.

Η συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου για όλα τα θέματα που αφορούν στους διεθνείς αγώνες δρόμου.

Η ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας και εμπειριών μεταξύ των μελών.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την AIMS μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.aimsworldrunning.org.