«Μαραθώνιοι Δρόμοι και Θέματα Ασφαλείας» είναι το θέμα του 7ου Συμποσίου Μαραθωνίων Δρόμων της ΑIMS που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου 2013, μια ημέρα δηλαδή πριν τη διεξαγωγή του 31ου Κλασικού Μαραθώνιου της Αθήνας σε αίθουσα του ξενοδοχείου Radisson Blu Park Hotel (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10). 

Περισσότεροι από 100 αναμένεται να είναι οι συμμετέχοντες, από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Υφηλίου. Από την Ανταρκτική που θα στείλει εκπρόσωπο, μέχρι τις Παρθένες Νήσους, την Νέα Ζηλανδία και την Νότια Αφρική, οι ομιλητές και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν διάφορα θέματα που σχετίζονται με το κεντρικό θέμα, με σκοπό να προσφέρουν χρήσιμες ιδέες, λύσεις και πρακτικές στους διοργανωτές αγώνων και στους εμπλεκόμενους στη διοργάνωση φορείς των πόλεων και του αθλητισμού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσία εκπροσώπων του Μαραθωνίου της Βοστώνης, που πριν λίγους μήνες επλήγη από τρομοκρατικό χτύπημα, και οι οποίοι θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους. Επικεφαλής και ομιλητής στο 7ο Συμπόσιο θα είναι η Joann Flaminio. Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου θα είναι και ο George Chiampas, Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του Μαραθωνίου του Σικάγο, o εκπρόσωπος της
Ελληνικής Αστυνομίας (Υπεύθυνος Πληροφοριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004) Απόστολος Σταυρόπουλος, και ο Bep Sole, Διευθυντής Διαδρομής του Μαραθωνίου της Βαρκελώνης. 

Το ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο εγκαινιάστηκε το 2007 από την AIMS, τον ΣΕΓΑΣ, την IAAF και το Δήμο του Μαραθώνα, ο οποίος φιλοξένησε τα 6 προηγούμενα χρόνια την εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της ιστορικής αφετηρίας του Μαραθωνίου, την παραμονή του αγώνα. Διεξάγεται με την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και συν-διοργανωτή την Περιφέρεια Αττικής.

Ενημερωτικά παραθέτουμε τα θέματα που συζητήθηκαν στα προηγούμενα έξι Διεθνή Συμπόσια:

1ο Συμπόσιο,  3 Νοεμβρίου 2007 - «Κλασικός Μαραθώνιος- Παρελθόν, Παρόν & Μέλλον».

2ο Συμπόσιο, 8 Νοεμβρίου 2008 - «Αυξάνοντας την αξία του Μαραθωνίου σας» 

3ο Συμπόσιο, 7 Νοεμβρίου 2009 - «Προγράμματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσα από την οργάνωση Μαραθωνίων»

4ο Συμπόσιο, 30 Οκτωβρίου 2010 - «Μαραθώνιος και Περιβάλλον»

5ο  Συμπόσιο, 12 Νοεμβρίου, 2011 - «Ιατρικές Υπηρεσίες και γεγονότα Μαραθωνίου»

6ο Συμπόσιο, 10 Νοεμβρίου, 2012 - «Επίπεδο και Ποιοτικός Έλεγχος Μαραθώνιου Δρόμου»