Σε παγκόσμιο κέντρο του Μαραθωνίου αναδεικνύεται χρόνο με το χρόνο η Αθήνα. Παράλληλα με τον Κλασικό Μαραθώνιο που «μεγαλώνει» κάθε χρονιά, η ελληνική πρωτεύουσα εξελίσσεται σε σημείο αναφοράς για τους κορυφαίους δρομείς. ʼλλωστε, οι καλύτεροι από αυτούς θα βραβευθούν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου, δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του 31ου ΚΜΑ.

Όπως ανακοίνωσε η AIMS, ο κορυφαίος και η κορυφαία του Mαραθωνίου για το 2013 θα τιμηθούν για πρώτη φορά στο Γκαλά που θα γίνει στην Αθήνα - και στο εξής μόνιμα στην Αθήνα - το οποίο διοργανώνει σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ.

Στον τόπο που «γεννήθηκε» το αγώνισμα, θα διεξάγεται πλέον κάθε χρονιά η γιορτή των μαραθωνοδρόμων. Οι υποψήφιοι για το βραβείο θα ανακοινωθούν σύντομα από την AIMS, ενώ για την επιλογή τους θα ληφθούν υπόψη οι επιδόσεις από τον Οκτώβριο του 2012 έως το Σεπτέμβριο του 2013.

Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει από την AIMS, ενώ τα μέλη της - περισσότεροι από 350 διοργανωτές Mαραθωνίων - θα αναδείξουν το νικητή ψηφίζοντας. Η ανακοίνωση των κορυφαίων θα γίνει στην σχετική εκδήλωση (GALA) που θα γίνει την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στο Aμφιθέατρο του Κολλεγίου Αθηνών.  Μάλιστα η διάκριση δεν θα είναι μόνο τιμητική, αφού οι νικητές θα πάρουν πριμ 15.000 δολαρίων, ενώ εκείνοι που θα βρεθούν στη δεύτερη και την τρίτη θέση θα λάβουν από 5.000 δολάρια.