Εκτύπωση

Το έναυσμα για την αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή του 31ου Κλασικού μαραθωνίου της Αθήνας, που διεξάγεται στις 10 Νοεμβρίου, δόθηκε με τη συνέντευξη Τύπου στο New Hotel, που φέτος θα είναι υποστηρικτής της διοργάνωσης, φιλοξενώντας τους Elite ξένους αθλητές που θα πάρουν μέρος στον αγώνα, αλλά και το Κέντρο Τύπου της διοργάνωσης.

Ο 31ος Κλασικός μαραθώνιος είναι μία διοργάνωση «γεμάτη προκλήσεις, στοιχήματα, αλλά και αλλαγές» επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, κατά την τοποθέτησή του στη Συνέντευξη Τύπου.

«Σε κάθε προσπάθεια λένε πως είναι δύσκολα τα πρώτα... τριάντα χρόνια. Όχι σε αυτή την περίπτωση. Η 31η χρονιά είναι γεμάτη προκλήσεις και στοιχήματα», είπε ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και ανέλυσε τις προκλήσεις που περιέχει η φετινή διοργάνωση.

«Είναι πρόκληση η αξιοποίηση του συνεχώς ανερχόμενου κινήματος τρεξίματος στην Ελλάδα.  Στον ΣΕΓΑΣ προσπαθούμε χρόνια να το κάνουμε και με ιδιαίτερη ευχαρίστηση λέμε πως σε όλους τους αγώνες μας - Μαραθώνιο, Ημιμαραθώνιο, Run Greece - συγκεντρώνουμε από 50.000 δρομείς.

 

 

Είναι πρόκληση η άνοδος των ξένων δρομέων για το καλό του αγώνα αλλά και της πόλης και της χώρας. Σήμερα, τρεις εβδομάδες πριν από το μεγάλο γεγονός υπάρχει αύξηση 15% σε σχέση με πέρυσι στη συμμετοχή των ξένων δρομέων.

 

 

Για μας επίσης πρόκληση είναι να εξυπηρετήσουμε 30.000 δρομείς με την ίδια ποιότητα παρότι έχει μειωθεί το μπάτζετ του Μαραθωνίου. Αυτό συνέβη γιατί αναγκαστήκαμε να κρατήσουμε χρήματα του Μαραθωνίου για άλλες δραστηριότητες του ΣΕΓΑΣ. Στοίχημα είναι να μην φανούν αυτές οι περικοπές.

Μια ακόμη πρόκληση είναι η αλλαγή της αφετηρίας για τους αγώνες 5χλμ & 10χλμ, η αλλαγή του τερματισμού μέσα στο στάδιο προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τον αυξανόμενο αριθμό των δρομέων, όπως και η αλλαγή του εκθεσιακού χώρου.

Πρόκληση επίσης είναι να ενισχύουμε κάθε χρόνο το φιλόδοξο στόχο να είναι η Αθήνα επίκεντρο του μαραθώνιου κινήματος, καθώς φέτος θα φιλοξενήσουμε για πρώτη φορά την βράβευση των κορυφαίων μαραθωνοδρόμων με το Γκαλά της AIMS», είπε ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους αλλά και τους χορηγούς της διοργάνωσης για τη στήριξη.

Στη σημασία του μηνύματος του Κλασικού Μαραθωνίου στάθηκε η Υπουργός Πολιτισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. «Ο Μαραθώνιος είναι ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός που συνδέει το παρελθόν με τη σύγχρονη Ιστορία και στέλνει ένα διαχρονικό μήνυμα Ειρήνης που ενώνει ανθρώπους και λαούς. Και σήμερα, στην εποχή αβεβαιότητας που ζούμε η Ειρήνη έχει ιδιαίτερη σημασία», τόνισε και πρόσθεσε:

«Ο Μαραθώνιος είναι επιπλέον επίκαιρος, διότι μας υπενθυμίζει διαρκώς αρχές και αξίες που δεν πρέπει να ξεχνάμε ιδιαιτέρως σήμερα όπως η Δημοκρατία και η Αλληλεγγύη. Ο ΚΜΑ είναι ένας σημαντικός αγώνας για την Αθήνα, την Ελλάδα και τον αθλητισμό και ως Υπουργείο Τουρισμού τον στηρίζουμε. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να δείξουμε τη δυνατότητα της Αθήνας και αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη, καθώς αποτελεί προωθημένη αξία στο υψηλής ποιότητας του τουριστικού προϊόντος».

Ο πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Κωνσταντίνος Λουρόπουλος τόνισε: «Εδώ και μισό αιώνα ο ΟΠΑΠ στηρίζει τον ελληνικό αθλητισμό και το ευ αγωνίζεσθαι. Ο Μαραθώνιος είναι κορυφαίο αγώνισμα του στίβου που εκφράζει διαχρονικά ιδεώδη όπως η συμμετοχή και η υπέρβαση, μηνύματα επίκαιρα στην εποχή μας. Φέτος ο ΟΠΑΠ συμμετέχει εκτός του χορηγικού προγράμματος, για πρώτη φορά ενεργά με την ομάδα ΟΠΑΠ στα 5 και 10 χλμ.».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, από την πλευρά του τόνισε: «Από το 2011 προσπαθούμε παρά τα οικονομικά προβλήματα να ενισχύουμε την προσπάθεια αναβάθμισης του Μαραθωνίου. Στόχος μας να καθιερωθεί ως το κορυφαίο αθλητικό, πολιτιστικό, τουριστικό γεγονός της Ελλάδας κάθε χρόνο. Στηρίζοντας το Μαραθώνιο, στηρίζουμε το μοντέλο που έχουμε στο μυαλό μας για την Ελλάδα».

Μία μικρή υπόσχεση πως μπορεί να μην είναι απλός θεατής στη διοργάνωση, αλλά να μετάσχει κιόλας, έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. «Στη χώρα μας τα καλά δεν έχουν διάρκεια, διότι απαιτείται οργάνωση, εργατικότητα, συλλογικότητα, αξιολόγηση, στοιχεία που μας λείπουν. Ο ΚΜΑ έχει όλα αυτά τα συστατικά γι αυτό δεν επιβιώνει απλώς, αλλά παρουσιάζει αξιοσημείωτη ζωτικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι παρατηρείται αύξηση των συμμετοχών κατά 15%. Ο κόσμος – κι αυτό είναι από τις θετικές συνέπειες της κρίσης – αντιμετωπίζει με ενθουσιασμό και αισιοδοξία τον αγώνα. Ο ΚΜΑ έχει τεράστια σημασία για την Αθήνα. Είναι ένας διεθνής θεσμός. Μην εκπλαγείτε αν συμμετάσχω φέτος, διότι είμαι σε θέση να τρέξω», δήλωσε.

Ο Γ.Γ. του ΕΟΤ, Πάνος Λειβαδάς, δήλωσε: «Ο Μαραθώνιος είναι μια παγκοσμίου βεληνεκούς επικοινωνιακή ταυτότητα που συνθέτει το brand της Ελλάδας. Για αυτό υποστηρίζοντας τον Μαραθώνιο, υποστηρίζουμε τον τουρισμό και την εθνική μας ταυτότητα».

Από την πλευρά του ο Ανέστης Πιοτόπουλος, εκπροσωπώντας το δήμαρχο Μαραθώνα Ιορδάνη Λουίζο, τόνισε: «Η Συνέντευξη Τύπου σηματοδοτεί το τελευταίο στάδιο του σημαντικότερου αθλητικού γεγονότος που συμβαίνει κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Και ο Δήμος Μαραθώνα είναι αγωγός και συμπαραστάτης. Δεν δίνει μόνο το όνομα του στον αγώνα, αλλά προσφέρει ενεργή συμπαράσταση οργανωτικά και επικοινωνιακά».

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του ΚΜΑ, Γιάννης Σταματόπουλος επεσήμανε: «Το στοίχημα για εμάς είναι να κρατήσουμε το επίπεδο της διοργάνωσης σε αυτό που έχουμε κατακτήσει τα τελευταία χρόνια. Να ευχαριστήσουμε τους συμμετέχοντες αλλά και όσους παρακολουθούν όχι μόνο το αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα δώσουν παλμό και ζωή στην Αθήνα. Θέλω να κάνω ένα πλατύ κάλεσμα σε όλους τους Αθηναίους να έρθουν στο Παναθηναϊκό στάδιο να χειροκροτήσουν όλους τους συμμετέχοντες και να χαρούν το μεγάλο αγώνα».

Παράλληλα ο συντονιστής της διοργάνωσης, Μάκης Ασημακόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός πως τα τελευταία επτά χρόνια ο αριθμός των Ελλήνων δρομέων που τρέχουν στην απόσταση του μαραθωνίου αυξήθηκαν από 800 στους περίπου 7.000, ενώ ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων έχει ανέβει από τους 4.000 του 2005 στους 30.000 δρομείς που αναμένεται να πάρουν μέρος φέτος.