Ο πρωτάρης στην αυθεντική διαδρομή Κενυάτης Λούκα Ρότιχ Λουμποβάν μέχρι τα μισά της απόστασης κυνήγησε το ρεκόρ διαδρομής, ωστόσο ο δυνατός αέρας και οι δυσκολίες του αγώνα δεν του το επέτρεψαν. Ο αθλητής τερμάτισε σε 2.12.49 και πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη στην 34η  στάση της διοργάνωσης.

Ο Λουμποβάν καταχειροκροτήθηκε από τους χιλιάδες φιλάθλους που ήταν στο Παναθηναϊκό στάδιο, αλλά και τα μέλη της ολυμπιακής ομάδας, που περίμεναν τον τερματισμό των πρώτων αθλητών. Δεύτερος με 2.13.24 ήταν ο Κιπρούτο με 2.13. 24  και τρίτος ο επίσης Κενυάτης Κιμτάι με 2.13.26.

Ο Χριστόφορος Μερούσης για μία τέταρτη φορά ήταν ο πρώτος Ελληνας της διαδρομής. Ο αθλητής του Σταύρου Καρρέ, παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε με πρόβλημα στο γόνατο, κατάφερε να τερματίσει πρώτος (10ος στην γενική κατάταξη) με 2.24.58. Τον αθλητή περίμενε στον τερματισμό, ο μικρός του γιος. Ο Κώστας Γκελαούζος, στην παρθενική του εμφάνιση στην αυθεντική διαδρομή πέτυχε 2.26.08 και άφησε υποσχέσεις για το μέλλον. Μάλιστα ο 26χρονος αθλητής μέχρι το 35ο χιλιόμετρο προηγούνταν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ωστόσο στα τελευταία χιλιόμετρα ο πιο έμπειρος Μερούσης, κατάφερε να τον προσπεράσει και να φτάσει πρώτος στον τερματισμό.

Ο Δήμος Ευαγγελίδης, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος ήταν τρίτος με 2.29.40.

Στις γυναίκες νικήτρια ήταν η  Νάνσι Αρουζέι 2.38.13 και ακολούθησε η Κένζαμε 2.38.27. Η Ουρανία Ρεμπούλη όπως και πέρυσι έτσι και φέτος ήταν νικήτρια στο Πρωτάθλημα και τρίτη στην γενική κατάταξη με 2. 2.49.24. Η Σόνια Τσεκίνη- Μπουδούρη στον πρώτο μαραθώνιο της καριέρας της πέτυχε 2.55.04, ενώ τρίτη η Στεφανία Λεοντιάδου με 2.58.00.

Δηλώσεις:

Λούκα Ρότιχ Λουμποβάν

«Ημουν πολύ Εξαντλημένος, ωστόσο όλα πήγαν καλά. Ο αγώνας ήταν πολύ καλός και δυνατός. Εσπασε το νύχι μου και αυτό που δημιούργησε προβλήματα».

Χριστόφορος Μερούσης

«Ήταν μία δύσκολη χρονιά, καθώς είχα τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και τα έδωσα όλα για εκεί. Κι εδώ, όμως, δυσκολεύτηκα καθώς δεν με βοήθησε το σώμα του, αλλά ευτυχώς τα κατάφερα. Θέλω να συγχαρώ τον Κώστα Γκελαούζο που ήταν δεύτερος και δώσαμε έναν σπουδαίο αγώνα αλλά και όλους τους  συναθλητές μου, καθώς και τον κόσμο που ήρθε εδώ στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Απίστευτοι ήταν και όλοι οι άνθρωποι που βγήκαν στους δρόμους κατά μήκος της διαδρομής και μας υποστήριξαν».

 Κώστας Γκελαούζος

«Ηταν δύσκολος αγώνας και τα πήγαινα καλά μέχρι τα τελευταία δύο χιλιόμετρα αλλά μετά με πέρασε ο Μερούσης. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι ικανοποιημένος ούτε με τη θέση ούτε με τη χρόνο, αλλά δεν πειράζει, ήταν η πρώτη μου φορά στη Μαραθώνια διαδρομή. Του χρόνου καλύτερα…»

Δημοσθένης Ευχαγγελίδης

«Για μία ακόμα χρονιά έμεινα στην 3η θέση αλλά δεν έχω παράπονο, όλα πήγαν καλά. Ηταν δύσκολη η διαδρομή σήμερα, είχε αέρα και μας δημιούργησε προβλήματα, αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Γίνομαι πλέον 40 και δεν μπορώ να ζητήσω και πολλά περισσότερα, είμαι πολύ ικανοποιημένος.»

Κένζα Νταχμάνι 

«Ήταν ένας πολύ σκληρός αγώνας με έντονο αέρα. Στο τέλος είχα και προβλήματα στα πόδια αλλά ευτυχώς τα κατάφερα. Ήταν ένας πολύ καλός αγώνας και θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους διοργανωτές.»

 Σόνια Τσεκίνη- Μπουδούρη

«Είναι η πρώτη φορά που τρέχω Μαραθώνιο. Προετοιμαζόμουν για τον περυσινό αγώνα αλλά έπαθα ένα τροχαίο κι έμεινα τρεις μήνες στο κρεβάτι. Δεν έχω συνέλθει ακόμη αλλά και μόνο που τερμάτισα είμαι πολύ χαρούμενη».

Στεφανία Λεοντιάδου

«Ήταν η πρώτη φορά που έτρεξα στην Κλασική Διαδρομή κι έτρεξα συντηρητικά για να βγάλω τις ανηφόρες. Στόχος μου ήταν το ατομικό ρεκόρ αλλά δεν τα κατάφερα. Αυτό που δεν περίμενα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ο κόσμος που βρισκόταν κατά μήκος της διαδρομής».

Η πρώτη 8άδα

Γυναίκες

Ράνια Ρεμπούλη (ΓΣ Νέων Λέρου) 2.49.24
Σόνια Τσεκίνι-Μπουντούρη (ΦΣ Αργους Ορ.) 2.55.04
Στεφανία Λεοντιάδη (Δρομέας Αμαρουσίου) 2.58.00
Ντενίζ Δημάκη (ΓΑΣ Ιλισσός) 3.01.48
Βασιλική Καραγεωργάκη (ΣΑΠΚ Νεάπολης) 3.02.28
Γεωργία Λουβή (Πέλωψ Πατρών) 3.09.24
Αγγελική Παπασπύρου (ΠΑΣ Ζωγράφου) 3:12.04
Μαρίνα Αχλάτη (Λιβυκός Ιεράπετρας) 3:13.06
 
Ανδρες
 
Χριστόφορος Μερούσης (ΦΟ Βροντάδων) 2.24.58
Κώστας Γκελαούζος (Παναθηναϊκός) 2.26.08
Δήμος Ευαγγελίδης (ΟΚΑ Καβάλα) 2.29.40
Γιάννης Ζερβάκης (ΓΣ Βιτσέντζος Κόρναρος) 2.30.07
Αντώνης Παπαδημητρίου (Αρης) 2.31.37
Κυριάκος Συμιριώτης (ΦΟ Βροντάδων) 2.35.56
Μιχάλης Παρμάκης (ΜΕΑΣ Τρίτων) 2.38.04
Παναγιώτης Καραϊσκος (ΠΓΣ) 2.38.09