Δείτε εδώ τα Highlights του 32ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας

Στην πρώτη του παρουσία στην Αυθεντική διαδρομή, ο Φέλιξ Κάντι από την Κένυα, κατάφερε να πετύχει ότι προσπάθησαν τα τελευταία δέκα χρόνια πολλοί δρομείς: να σπάσει το ρεκόρ στην Αυθεντική διαδρομή και να βελτιώσει το 2.10.55 του Στέφανου Μπαλτίνι, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ο Κενυάτης, στη διάρκεια του 32ου Μαραθωνίου Αθήνας, του Αυθεντικού, διένυσε την απόσταση σε 2.10.37 και ξεσήκωσε τους χιλιάδες φιλάθλους, που τον περίμεναν στο Παναθηναϊκό στάδιο. Ο Κάντι δεν ενοχλήθηκε ούτε από την υψηλή υγρασία και εξίσου υψηλή θερμοκρασία και από το 30ο χιλιόμετρο κι έπειτα έφερε την κούρσα στα μέτρα του. Δεύτερος με 2.12.34 ήταν ο νικητής του 2012 και 2010 Ράιμοντ Μπετ και τρίτος ο Τσομπέι Κιπτανούι με 2.15.38.

Πολύ καλή παρουσία πραγματοποίησε ο Χριστόφορος Μερούσης, νικητής για δεύτερη συνεχή σεζόν, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ο αθλητής από την Χίο, έτρεξε με την φωτογραφία του γιου του στην φανέλα. Ο Μερούσης τερμάτισε σε 2.25.15, ενώ πίσω του ακολούθησε ο Δημήτρης Θεοδωράκος, αγκαλιά με την κόρη του, σε 2.29.58. Η τρίτη θέση έκλεισε με τον έμπειρο Γιώργο Καραβίδα (2.31.05), ενώ τέταρτος ήταν ο Κώστας Πούλιος με 2.32.22. Ο Μιχάλης Παρμάκης δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδρομή του.

Για δεύτερη φορά στην καριέρα της, η Σοφία Ρήγα τερματίσε πρώτη την Αυθεντική διαδρομή. Η δρομέας του Ελευθέριου Βενιζέλου πέτυχε 2.45.38 και έδειξε σε καλή κατάσταση, ενώ δεύτερη πίσω της ήταν η περσινή νικήτρια Μάγδα Γαζέα με 2.46.39 και τρίτη η …πρωτάρα στο αγώνισμα Ουρανία Ρέμπουλη με 2.42.41.

Νικήτρια του αγώνα ήταν η Ναόμι Μάγιο με 2.41.06, δεύτερη η Νάνσι Ρότιχ με 2.41.29 και τρίτη η Λίναχ Τσίρτσιχ (2.42.41).

Φέλιξ Κάντι: (Κένυα):΅"Ένιωθα δυνατός, δεν ξεκίνησα πολυ γρήγορα στην αρχή. Έδωσα μάχη, πανω από όλους φοβόμουν τον Μπετ, αλλά ο καλύτερος θα κέρδιζε.Πηγαίνοντας στην εκκίνηση, φοβήθηκα λίγο βλέποντας τη διαδρομή, είναι δύσκολη. Είναι μία μεγάλη επίδοση για μένα, χαίρομαι που την πέτυχα εδώ".

 

Για την διεξαγωγή του 32ου Μαραθωνίου Αθήνας, του Αυθεντικού, θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ιστορική διαδρομή, αλλά και το κέντρο της πρωτεύουσας,

Οι ρυθμίσεις που ανακοίνωσε η Τροχαία, θα ισχύσουν από τις 9 το πρωί έως τις 17:30 το απόγευμα της Κυριακής, στη διαδρομή: Λ. Μαραθώνος – Μαραθωνοδρόμων – Τύμβος Μαραθώνα – Μαραθωνοδρόμων – Λ.Μαραθώνος – Λ.Μεσογείων – Μιχαλακοπούλου – Φειδιππίδου - Λ.Β.Σοφίας – Ηρώδου Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα και κατά τις ώρες:

•07.50΄ θα πραγματοποιηθεί η εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 5  χλμ. από το Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής:

Λ. Αμαλίας – Πανεπιστημίου – Ρήγα Φερραίου – Ακαδημίας – Λ. Βασ. Σοφίας – αναστροφή Παπαδιαμαντοπούλου (ΝΙΜΙΤΣ) – Λ. Βασ. Σοφίας – Ηρ. Αττικού – Παναθηναϊκό Στάδιο.

•08.50΄ θα πραγματοποιηθεί η εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 10  χλμ. από το Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής:

Λ. Αμαλίας – Πανεπιστημίου – Χαρ. Τρικούπη – Ακαδημίας – Λ. Βασ. Σοφίας – Φειδιππίδου – Λ. Μεσογείων – αναστροφή Σχολές Αστυνομίας – Λ. Μεσογείων - Μιχαλακοπούλου – Φειδιππίδου – Λ. Μεσογείων – Λ. Βασ. Σοφίας – Η. Αττικού – Παναθηναϊκό Στάδιο.

 

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για ακραία καιρικά φαινόμενα, ανάγκασε την οργανωτική επιτροπή του 32ου Αυθεντικού Μαραθωνίου, να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της Αφής Φλόγας στον Τύμβο.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ το Σάββατο (8/11) θα υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα. Η Οργανωτική Επιτροπή, αποφάσισε ότι η τελετή δεν θα γίνει στον ιερό χώρο, αλλά σε στεγασμένο χώρο, που βρίσκεται στην ιστορική αφετηρία στον Μαραθώνα.

Το γραφείο Τύπου της διοργάνωσης, κάνει γνωστό πως το λεωφορείο για Μαραθώνα θα αναχωρήσει κανονικά από το New Hotel στις 10.00.

Με σύνθημα «Άστα να τρέξουν ξανά» συνεχίζεται και φέτος το πρόγραμμα  ανακύκλωσης αθλητικών παπουτσιών από την Οργανωτική Επιτροπή του  Μαραθωνίου της Αθήνας σε συνεργασία με την περιβαλλοντική μη κυβερνητική  οργάνωση Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+  και την εταιρεία GLOBAL CHALLENGES.     Δρομείς αλλά και απλοί πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν τα  παλιά και μεταχειρισμένα αθλητικά τους παπούτσια προκειμένου να δοθούν  σε ανθρώπους και οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

Πέρυσι, πρώτη χρονιά του προγράμματος, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από  300 ζευγάρια. Φέτος οι προσδοκίες είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Όλοι λοιπόν φέρνουμε τα παλιά –σε καλή κατάσταση- αθλητικά μας   παπούτσια στην ERGO MARATHON EXPO που θα λειτουργήσει στο κλειστό του  Ταε κβο-ντο στο Φάληρο από την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου μέχρι και το Σάββατο  8/11 και τα αφήνουμε να τρέξουν ξανά....

Φέτος εξάλλου για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί και το πρόγραμμα Συλλογής και Επαναχρησιμοποίησης ρούχων των δρομέων του Μαραθωνίου.

Κάθε λογής ρουχισμός, αθλητικός και μη, που θα μπορούν να προσφέρουν  οι δρομείς θα συγκεντρώνεται στην εκκίνηση του μαραθωνίου στο Μαραθώνα  το πρωί της Κυριακής προκειμένου να προσφερθεί σε ευπαθείς οικογένειες  και άτομα που έχουν ανάγκη.

Περισσότεροι από δυο χιλιάδες εθελοντές , για την ακρίβεια 2180, αριθμός μοναδικός για το θεσμό και όχι μόνο είναι πανέτοιμοι να «τρέξουν» τον δικό τους αγώνα στον 32ο Μαραθώνιο της Αθήνας , τον Αυθεντικό Μαραθώνιο.

Κι αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος αν δεν είχαν υπερκαλυφθεί οι ανάγκες της διοργάνωσης αρκετό μάλιστα καιρό πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πέρυσι (2013) είχαν απασχοληθεί 1950 εθελοντές , το 2012 είχαν φτάσει τους 1800 και το 2011 τους 1700.

Από τους 2180 της φετινής διοργάνωσης οι 1280 είναι άνδρες και οι 900 γυναίκες ενώ προέρχονται όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης της Ασίας και της Αμερικής.

Με τον μεγαλύτερο σε ηλικία εθελοντή να αγγίζει τα 86 χρόνια και τον μικρότερο τα 12 η ισχυρή αυτή ομάδα του Μαραθωνίου της Αθήνας έχει κερδίσει μια από τις πλέον

Ενας αγώνας χωρίς προηγούμενο, όσον αφορά στο μέγεθος και στους αριθμούς θα είναι ο 32ος Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός. Η επιτυχία που γνωρίζει και η απήχηση του στον κόσμο, έχει ως αποτέλεσμα τα μεγέθη του αγώνα που θα γίνει την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, να εντυπωσιάζουν και μην έχουν σύγκριση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Για την επιτυχημένη διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου θα ενώσουν τις δυνάμεις τους 2.200 εθελοντές, οι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, ενώ για τα μέτρα ασφαλείας και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εργαστούν περισσότεροι από 500 ένστολοι αστυνομικοί. Μαζί τους θα είναι 150 άτομα από το ΕΚΑΒ, έτοιμα να βοηθήσουν σε κάθε απρόοπτο που έχει σχέση με την υγεία των δρομέων και των θεατών.

Συνολικά το ανθρώπινο δυναμικό που θα εργαστεί για την υποστήριξη του 32ου Μαραθωνίου θα είναι περισσότερα από 5.000 άνθρωποι που θα μεριμνούν για την σωστή οργάνωση, την άψογη διεξαγωγή και την ασφάλεια των 35.000 δρομέων και των 55.000 συνοδών τους.

Οι 35.000 δρομείς που θα πάρουν μέρος θα έχουν στην διάθεση τους 270.000 μπουκαλάκια νερό, 47.000 ισοτονικά ποτά και άλλους τόσους χυμούς, ενώ για την απαιτούμενη ενέργεια θα έχουν 26.000 ενεργειακές μπάρες, αλλά και 50.000 μπανάνες!

Εντυπωσιακοί είναι και οι αριθμοί με τα οχήματα της διοργάνωσης, καθώς θα χρησιμοποιηθούν 220 λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους δρομείς στην αφετηρία του Μαραθώνα,

Το πιο μεγάλο παιδικό πάρτι που έχει ζήσει η Αττική θα γίνει την Κυριακή 9 Νοεμβρίου προς τιμή του 32ου Μαραθωνίου της Αθήνας του Αυθεντικού Μαραθωνίου.

Περισσότερα από 5.000 παιδιά από επτά διαφορετικούς Δήμους θα αποτελέσουν τον προάγγελο του σπουδαίου γεγονότος και θα  υποδεχθούν τους χιλιάδες δρομείς από όλο τον κόσμο που θα αγωνιστούν στην αυθεντική διαδρομή με αφετηρία τον Μαραθώνα και τερματισμό το Παναθηναϊκό στάδιο.

Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ που σημειώνεται φέτος στις εκδηλώσεις κατά μήκος του Μαραθωνίου δρόμου, όπως ρεκόρ αποτελούν και οι 7 Δήμοι που θα συμμετάσχουν φέτος καταρρίπτοντας το προηγούμενο με τους πέντε που πήραν μέρος πέρυσι.

 

Οι ξεχωριστοί αυτοί αγώνες που δεν έχουν νικητές και ηττημένους ολοκληρώνονται 15 με 20 λεπτά πριν την άφιξη του προπορευόμενου δρομέα του Μαραθωνίου και ποικίλουν από 400 ως 1.100 παιδιά δημοτικού από Δήμο σε Δήμο. Σε όλα τα παιδιά απονέμονται μετάλλια ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία.