Η Αθήνα, η πόλη της Ελληνικής και Παγκόσμιας διανόησης, βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, στο νοτιοανατολικό άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η πόλη της Αθήνας είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας και, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 3,1 εκ. κατοίκους.

Είναι η καρδιά της χώρας και αποτελεί οικονομικό, βιομηχανικό, πολιτικό και πολιτισμικό κέντρο. Αριθμώντας χιλιάδες χρόνια ιστορίας και μυθολογίας, η Αθήνα, που πήρε το όνομα της από τη θεά Αθηνά, δεν είναι απλά μια μεγαλούπολη. Η Αθήνα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως η πόλη που γέννησε τη δημοκρατία και έθεσε τις βάσεις για αυτό που αποκαλούμε σήμερα Δυτικό Πολιτισμό, αλλά και ως η γενέτειρα των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Αθήνα είχε την τιμή να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και με αφορμή τους αγώνες αυτός να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στις υποδομές της πόλης. Οι αλλαγές αυτές εντοπίζονται κυρίως στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τις νέες γραμμές του Μετρό, το τραμ, τον περιφερειακό οδικό άξονα, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και σε έργα ανάπλασης με τη βοήθεια των οποίων έγινε δενδροφύτευση εκατομμυρίων γηγενών δένδρων και θάμνων στην περιοχή. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 πρόσθεσαν ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της πόλης και συντέλεσαν στη βελτίωση των υποδομών της τοποθετώντας την μεταξύ των πιο φιλόξενων σύγχρονων μεγαλουπόλεων του κόσμου.

Πληθυσμός
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της Αθήνας είναι 3.074.160.

Γλώσσα
Τα Ελληνικά είναι η επίσημη γλώσσα, ενώ ευρέως διαδεδομένα είναι τα αγγλικά και τα γαλλλικά. Η ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται εδώ και τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια, ενώ το ελληνικό αλφάβητο αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη πολλών ευρωπαϊκών γλωσσών.

Νόμισμα
Μέχρι το Δεκέμβριο του 2001 το εθνικό νόμισμα ήταν η δραχμή. Αντικαταστάθηκε από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2002.

Τηλέφωνα
Κωδικός περιοχής Αθήνας 210, κωδικός χώρας +30.

Καιρός
Η μέση θερμοκρασία στην Αθήνα τον μήνα Νοέμβριο είναι 9oC-17oC ενώ η μέση υγρασία είναι 74.3. Ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.hnms.gr

Κυβέρνηση & Πολιτική
Το πολίτευμα της Ελλάδος είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, και εγκαθιδρύθηκε το 1974. Aρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος εκλέγεται από το Κοινοβούλιο.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θεώρηση (visa)
Ενδέχεται να ζητηθεί για τη είσοδο σας στη χώρα ως επισκέπτη. Παρακαλείσθε να ενημερωθείτε σχετικά μέσω της ελληνικής πρεσβείας ή του προξενείου στη χώρα σας, της αεροπορικής σας εταιρείας ή του ταξιδιωτικού σας πράκτορα πριν την αναχώρηση σας.

Ηλεκτρικό ρεύμα
Η συνήθης τάση του ρεύματος στη Ελλάδα είναι 220 V AC (50HZ). Για συσκευές από τη Βόρεια Αμερική χρειάζεται μετασχηματιστής, ενώ για τις βρετανικές μετατροπέας. Συνίσταται να έχετε στις αποσκευές σας έναν, ώστε να μη χάσετε πολύτιμο χρόνο ψάχνοντας να αγοράσετε μετασχηματιστές και μετατροπείς.

Ώρα
Η Ελλάδα είναι δυο ώρες μπροστά σε σχέση με το Greenwich, μια ώρα μπροστά σε σχέση με την κεντρική Ευρώπη και επτά σε σχέση με τη Νέα Υόρκη. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη τα ρολόγια ρυθμίζονται μια ώρα μπροστά το καλοκαίρι από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, περίπου δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Επομένως σημειώστε ότι η διαφορά με τις χώρες αυτές μπορεί να είναι κατά μια ώρα μεγαλύτερη για μερικές εβδομάδες τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο.

Πιστωτικές κάρτες
Oλες οι γνωστές πιστωτικές κάρτες, καθώς και οι επιταγές σε Ευρώ αναγνωρίζονται και γίνονται αποδεκτές στα περισσότερα ξενοδοχεία, καταστήματα, ταξιδιωτικά γραφεία, και πρακτορεία ενοικίασης αυτοκινήτων καθώς και στα εστιατόρια.

Υπηρεσίες ταχυδρομείου
Οι πινακίδες των ταχυδρομείων είναι συνήθως κίτρινες, όπως και τα ταχυδρομικά κουτιά. Εάν χρειασθεί να ταχυδρομήσετε ένα γράμμα υπάρχουν αυτόματα μηχανήματα πώλησης γραμματοσήμων και ταχυδρομικά κουτιά έξω από όλα τα ταχυδρομικά γραφεία. Τα περισσότερα ξενοδοχεία προσφέρουν υπηρεσίες ταχυδρομείου.

Ιατρικές υπηρεσίες
Δεν υπάρχει κανένας φόβος για οτιδήποτε θελήσετε να φάτε ή να πιείτε ενώ και το νερό της βρύσης είναι πόσιμο. Οι υπηρεσίες υγείας είναι πολύ καλές και θα μπορέσετε εύκολα να βρείτε αγγλόφωνο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι κάτοικοι χωρών μελών της Ε.Ε. έχουν δικαίωμα να ζητήσουν παροχή ιατρικών βοηθειών. Παρ’ όλα αυτά συνίσταται να έχετε ασφάλεια για τυχόν ταξιδιωτικά έξοδα, ή νοσήλεια. Εάν χρειάζεται, επικοινωνήστε σχετικά με τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα.

Σε περίπτωση ανάγκης
Πρώτες βοήθειες: 166
Εφημερεύοντα νοσοκομεία και κλινικές / Εφημερεύοντα Φαρμακεία: 1434

Χρήσιμα τηλέφωνα και πληροφορίες
Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού: +30 210 8707000
Τουριστική Αστυνομία: 171 (πληροφορίες επί 24ωρου βάσεως)
ʼμεση Δράση: 100

 

Η Αθήνα ήταν το πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο της Ελλάδας, το διαμάντι του αρχαίου κόσμου. Ηταν η πόλη όπου γεννήθηκαν οι πολυτιμότερες αξίες της ανθρωπότητας. Η φιλοσοφία, η επιστήμη, η λογοτεχνία, η τέχνη, και το θέατρο είναι μερικές από τις ιδέες που αναπτύχθηκαν στην αρχαία Αθήνα. Αρχές, που θεωρούνται η βάση του Δυτικού Πολιτισμού και ο πυρήνας της σημερινής κοινωνίας όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η προοδευτική σκέψη, πρωτοεμφανίστηκαν και άνθισαν σε αυτήν τη μεγαλοπρεπή πόλη. Ενα μεγάλο μερίδιο της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας οφείλεται στην Αθήνα.


ΜΥΘΟΙ & ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Ολύμπιοι θεοί Αθηνά και Ποσειδώνας συναγωνίστηκαν για το ποιος απ' τους δύο θα γινόταν ο προστάτης της πόλης. Νικητής θα ήταν αυτός που θα προσέφερε το πιο πολύτιμο δώρο. Ο Ποσειδώνας έφτιαξε μια πηγή θαλασσινού νερού, χτυπώντας την Τρίαινά του στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Η θεά της σοφίας και της γνώσης Αθηνά, με τη σειρά της, προσέφερε ένα δέντρο ελιάς. Από τότε η πόλη ονομάζεται Αθήνα και το κλαδί ελιάς έχει καθιερωθεί ως το σύμβολο της καλής θέλησης και της ευγενούς άμιλλας.

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ & ΠΡΩΤΑ ΣΤΑΔΙΑ

Πιστεύεται ότι η Αθήνα πρωτοκατοικήθηκε κατά τη Νεολιθική Περίοδο. Κατά την Μυκηναϊκή Εποχή ήταν μια μικρή επαρχιακή πόλη, αλλά με την εγκατάσταση περισσοτέρων φυλών, επεκτάθηκε και βαθμιαία εξελίχθηκε οικονομικά και πολιτιστικά. Στην πνευματική ζωή της Αθήνας εμφανίζονται την περίοδο εκείνη ποιητές, φιλόσοφοι και άνθρωποι των επιστημών, ενώ η Ακρόπολη γίνεται τόπος λατρείας και οι ρήτορες μαζεύονται στην Αγορά για να συζητήσουν θέματα κάθε λογής. Η Αθήνα εξελίσσεται σταδιακά σε πόλη μεγάλης δύναμης και σημασίας.

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ

Τον 5ο αιώνα π.Χ. η Αθήνα πολέμησε δύο φορές τους Πέρσες. Οι Αθηναίοι που είχαν γίνει μεγάλη στρατιωτική δύναμη νίκησαν και τις δύο φορές - στη μάχη του Μαραθώνα και στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ο Περσικός Πόλεμος έγινε η αιτία να ενωθούν οι Ελληνικές πολιτείες εναντίον του κοινού εχθρού, και αυτό το γεγονός είναι μια απ' τις πιο σημαντικές στιγμές της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας. Η θέση της Αθήνας ενισχύθηκε σημαντικά εξαιτίας της νίκης της επί των Περσών και έτσι η Αθήνα καθιερώθηκε ως η ηγέτιδα του Ελληνικού κόσμου. Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., ο οποίος είναι γνωστός και ως o Χρυσός Αιώνας, ο μεγάλος πολιτικός άνδρας Περικλής ήταν επικεφαλής της πόλης. Η Αθήνα ήταν η πρώτη Δημοκρατία και η πιο τρανή όλων των Ελληνικών Κρατών, δίνοντας ζωή σε ιδέες και αρχές που κανείς πριν δεν είχε σκεφτεί.
Την περίοδο εκείνη η Αθήνα αποτελούσε το πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο της Ελλάδας, το διαμάντι του αρχαίου κόσμου. Ήταν η πόλη όπου γεννήθηκαν οι πιο πολύτιμες ηθικές αξίες της ανθρωπότητας: η φιλοσοφία, η επιστήμη, η λογοτεχνία, η τέχνη, και το δράμα. Αρχές που αποτέλεσαν τη βάση του Δυτικού Πολιτισμού και τον πυρήνα της σημερινής κοινωνίας όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η προοδευτική σκέψη πρωτοεμφανίστηκαν και άνθισαν σε αυτήν την πόλη κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

Το 431 π.Χ. η Σπάρτη κηρύττει πόλεμο εναντίον της Αθήνας και μετά από πολλά χρόνια σύρραξης, η Αθήνα ηττήθηκε. Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, όπως λέγεται, αποδυνάμωσε σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα στον Φίλιππο ΙΙ της Μακεδονίας να υποτάξει την πλειοψηφία των Ελληνικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Αργότερα ο Μέγας Αλέξανδρος, γιος του Φίλιππου, ενοποίησε την Ελλάδα και εξάπλωσε την αυτοκρατορία του, κατακτώντας περιοχές της Αφρικής και της Ανατολής και διαδίδοντας την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό. Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Αθήνα παρέμεινε σημαντικό πνευματικό κέντρο.

ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ & ΒΥΖΑΝΤΙΟ

Το 146 π.Χ. η Ελλάδα κατακτήθηκε από τις ρωμαϊκές λεγεώνες, γεγονός το οποίο συνέβαλε στην παρακμή της Αθήνας και την σημαντική μείωση της δύναμης και δόξας της. Η εξάπλωση του Χριστιανισμού άρχισε σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα. Το 330 μ.Χ. ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος μετέφερε την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην περιοχή του Βυζαντίου και την μετονόμασε Κωνσταντινούπολη. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διαχωρίστηκε σε δύο μέρη - δυτικό και ανατολικό - και η Αθήνα έγινε κομμάτι της ανατολικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, της οποίας η κυριαρχία κράτησε για πάνω από 1000 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Εποχής, οι περισσότεροι αρχαίοι ναοί μετατράπηκαν σε εκκλησίες και για το λόγο αυτό η σημερινή Αθήνα είναι γεμάτη από δείγματα θαυμάσιας Βυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης.

ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ

Δυστυχώς καθ' όλη τη διάρκεια της Βυζαντινής Εποχής η Αθήνα, όπως και άλλα μέρη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας δεχόταν συνεχείς εισβολές, οι οποίες εντέλει προκάλεσαν την πτώση της. Τον Μεσαίωνα, η Αθήνα ήταν υπό την κυριαρχία πολλών Μεσογειακών δυνάμεων όπως των Φράγκων, των Καταλανών, των Φλωρεντινών και των Βενετών. Τελικά οι Οθωμανοί Τούρκοι πήραν τον έλεγχο της πόλης το 1456 μ.Χ. και για τα επόμενα 400 χρόνια η Αθήνα και η υπόλοιπη Ελλάδα ήταν υπό την κατοχή των Οθωμανικών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια της κατοχής αυτής, πολλά αρχαία μνημεία καταστράφηκαν, όπως ο Παρθενώνας, που είχε μετατραπεί τότε σε τζαμί. Οι οβίδες των Βενετών μισθοφόρων κατέστρεψαν ολοσχερώς πολλά τμήματα του Παρθενώνα.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ & ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν εναντίον των Οθωμανών το 1821 και έτσι ξεκίνησε ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Ο πόλεμος αυτός διήρκησε 8 χρόνια και το 1830 οι τρεις μεγάλες δυνάμεις της εποχής - η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία - νόμιμα ανακήρυξαν την Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος. Το 1834 ο Βασιλιάς Όθωνας Ι ονόμασε την Αθήνα πρωτεύουσα της Ελλάδας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ & 20ος ΑΙΩΝΑΣ

Η Αθήνα άλλαξε ριζικά μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική Καταστροφή, κυρίως λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Παρόλο που η πόλη γέμισε ασφυκτικά και υπήρχε η ανάγκη για επέκταση των γύρω περιοχών, η Αθήνα επωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της πολυσυλλεκτικότητας διαφόρων πολιτισμικών στοιχείων.
Η Αθήνα συμμετείχε δυναμικά στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 28 Οκτωβρίου 1940, η Ελλάδα αρνήθηκε να ανοίξει τα σύνορά της στους Ιταλούς εισβολείς και έτσι ξεκίνησε η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο. Με ελάχιστες δυνάμεις και μηδαμινό οπλισμό για να πολεμήσουν, οι Έλληνες κατάφεραν να εξαναγκάσουν τους Ιταλούς να υποχωρήσουν στην Αλβανία. Οι Ναζιστικές δυνάμεις δυσκολεύτηκαν να εισβάλλουν στην Αθήνα το 1941 λόγω του ανώμαλου εδάφους και του θάρρους και της ψυχής της ελληνικής αντίστασης. Κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής, οι Έλληνες υπέφεραν φρικτά από το λιμό και τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης. Η Ελλάδα απελευθερώθηκε τελικά το 1944.
Τα επόμενα πέντε χρόνια ο τόπος ταλανίστηκε από εμφύλιες ταραχές. Ακολούθησαν μερικά χρόνια ηρεμίας στο πολιτικό σκηνικό μέχρι την 21η Απριλίου 1967 που ένα κλιμάκιο Συνταγματαρχών κήρυξε στρατιωτική χούντα. Η χούντα ανετράπη το 1973 και σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά η Ελλάδα ανακηρύχτηκε Προεδρική Δημοκρατία. Το 1981 ολοκληρώθηκε η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από τότε η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη και πολύπλευρη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.