Ο Μαραθώνας δεν αποτελεί απλά ένα από τα πλέον ξακουστά τοπωνύμια σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και μια πόλη που αξίζει να επισκεφτεί κανείς για να θαυμάσει το φυσικό της κάλλος και τη μαγευτική της ατμόσφαιρα.

Χτισμένος στα βορειοανατολικά παράλια της Αττικής, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Αθήνα, ο Μαραθώνας αποτελεί πλέον ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για τον επισκέπτη, καθώς βρίσκεται μόλις είκοσι λεπτά μακριά από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και μόλις δέκα από το λιμάνι της Ραφήνας, που συνδέει την πρωτεύουσα με τα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου.

Από την 1η Ιανουαρίου 2011 ο δήμος Μαραθώνας αποτελείται από τέσσερα διαμερίσματα: Το Μαραθώνα, τη Νέα Μάκρη, το Γραμματικό και το Βαρνάβα.

Είναι ο πέμπτος σε έκταση δήμος του νομού Αττικής (συνολικού εμβαδού 222.17 χιλιάδων στρεμμάτων) ενώ διαθέτει μια από τις πιο εντυπωσιακές, τόσο σε ομορφιά όσο και σε μέγεθος, ακτογραμμές της χώρας συνολικού μήκους 38 χιλιομέτρων!

Επίσης πρόκειται για μια από τις ελάχιστες περιοχές της Αττικής που συνδυάζει το γαλάζιο της θάλασσας με το πράσινο του βουνού (καθώς βρίσκεται στους πρόποδες του Πεντελικού Όρους και βρέχεται από τον Ευβοϊκό Κόλπο), στοιχείο που τον καθιστά ιδιαίτερα γοητευτικό για τον επισκέπτη, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα.

Ο πληθυσμός του δήμου Μαραθώνα ανέρχεται σε 28.000 κατοίκους.

ΠΗΓΗ